Hemmeligheder

Hemmeligheder

– Og hvorfor de kan være svære at bære

Hemmeligheder kan være små og søde, nærmest frydefulde. Det kan være en spirrende forelskelse, noget godt vi har i vente, en gave vi glæder os til at give. Selvom det er en god følelse, kender mange nok følelsen af, at være ved at eksplodere, fordi hemmeligheden skal holdes, lidt endnu… En hemmelighed som vi gerne vil dele, men ikke må endnu. Det kan være svært, især for børn… De kommer f.eks. ofte til at røbe, hvad de har lavet til mor og far i julegave, fordi hemmeligheden er for stor at bære på, eller rettere sagt, følelserne er for store at bære alene.

Men hvordan mon det så er med de ubehagelige, smertefulde og skamfulde hemmeligheder? Hemmeligheder kan være farlige og føles direkte livstruende, at røbe. Det kan være hemmeligheder om seksuelleovergreb, vold, misbrug, omsorgssvigt og ydmygelser. Måske i hjemmet, skolen, til sport, på arbejdspladsen, i vennekredsen eller parforholdet. 

Tanken om afsløring kan blive angstprovokerende, så overvældende at man skal bruge en masse energi, på ikke at komme til at røbe noget. Intet må slippe ud, for konsekvenser er for overvældende. Det kan være frygten for at miste sine forældre, kæreste/ægtefælle, arbejde eller social status. 

Den slags hemmeligheder risikerer at invalidere os. Hvis de får lov til at gro, vil de overtage store dele af vores følelsesliv, tankevirksomhed og mentale energi. Mere og mere af livet vil fokuserer på at holde sammen på selvet og hemmeligheden og på den måde vil hemmeligheden fylde, der hvor der skulle blive plads til relationer, læring, afslappet samvær, kreativitet og livsudfoldelse.

Hemmeligheder hæmmer og ødelægger

Hvis det bliver altafgørende at holde på en hemmelighed, risikerer vi at blive presset på næsten alle fronter. 

Hvordan skal et barn kunne grine og lege frit, hvis det frygter, at noget i dets handlinger vil kunne afsløre overgreb eller misbrug i hjemmet? Barnet udvikler strategier, som dækker over det der foregår hjemme, det kan være at lukke sig inde i sig selv, opføre sig voldsom udadreagerende, søge miljøer, hvor det kan gemme sig… børns valg af forsvar og mestringsstrategier er kreative og ofte yderst effektive.

Hvordan skal en voksen, som udsættes for vold af sin partner, kunne dele sorger og glæder om sit parforhold, på lige fod med andre? Den voksne kan vælge at trække sig for tætte relationer, lyve, være stille og dele så lidt som muligt. 

En hemmeligheds størrelse, handler i høj grad om den oplevede risiko for konsekvenserne af, at alle finder ud af virkeligheden…

På den måde vil hemmeligheder kunne hæmme og ødelægge vores personlighedsdannelse, livsudfoldelse, livskvalitet, selvværd, selvtillid og ikke mindst vores forhold til andre mennesker.

Når hemmeligheder røbes, bryder vi et tabu

Når vi røber en hemmelighed, er vi med til at bryde et tabu. Når vi tør tale om temaer, som er smertefulde, skamfulde og tabubelagte, gør vi det nemmere for os selv og andre, at dele hemmeligheder og få muligheden for at komme videre i livet. 

Bærer du rundt med en hemmelighed, som fylder for meget og presser vitalitet ud af vigtige områder i dit liv? Er du bange for konsekvenserne af at sige det højt? 

Husk at sige det højt ikke betyder, at du skal handle på det. Måske får du lyst til at ændre noget i dit liv, måske ikke. Første skridt, er at finde én, du kan tale med. Hvis du ikke har en i din nærmeste omkreds, du kan betro dig til, er der heldigvis andre veje at gå:

  • Øv dig i at sige det højt for dig selv, sæt ord på din hemmelighed og sig den højt til dig selv.
  • Find en telefontjeneste, hvor du kan ringe ind anonymt, lad et andet menneske høre det. Det kræver mod de første mange gange, men der er masser af god støtte at hente derude.
  • Opsøg nogle af de mange gode sociale tilbud, som er rundt om i landet. Langt de fleste steder, kan du være anonym og få et lyttende øre og måske lidt rådgivning.
  • Find en professionel behandler, de har tavshedpligt og er uddannet i at lytte og støtte.

I alle kommuner finder du et frivilligcenter, som har en fortegnelse over de tilbud, som er i dit nærmiljø. På nettet kan du finder masser af muligheder for anonym telefonrådgivning.

Måske kender du en, som du er ved bærer rundt på en tung hemmelighed? Fortæl du er her, vil lytte, uden at dømme og pas på med gode råd. Spørg hellere hvad den anden har brug for. I første omgang, handler det om at dele og åbne op for det der har fyldt, måske i mange år.

Og lad os ikke være bange for at tale om alt det, der er skamfuldt, angstfyldt og smerteligt. Vi er alle med til at vælge om tabuer skal brydes ned, eller vokse.

De bedste hilsner

Line RotenbergLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *