Vagus nerven – og hvorfor den er interessant når vi snakker om følelser

<strong>Vagus nerven – og hvorfor den er interessant når vi snakker om følelser</strong>

Vagus nerven er en nerve som starter i hjernestammen og kommer ud gennem et hul i bunden af vores kranie. Vagus nerven er den 10. ud af 12 kranienerver.

Den forbinder hjernen til vores indre organer og styrer vores fordøjelse, åndedræt mv. Den styrer det autonome nervesystem, som regulerer balancen mellem aktivitet og hvile. 

Samtidig er det autonome nervesystem forbundet til amygdale, et lille område i hjernen, som mange kalder alarm centralen. Herfra styres vor frygt respons (kæmp/flygt/frys) og og vores stress respons. Endvidere er området vigtigt for bearbejdning af visse følelser og for de hvilke følelser, som knyttes an til vores sanseindtryk.

Det betyder at det autonome nervesystem (via vagus nerven) styrer og regulerer nogle af vores vigtigste følelses responser og aktiveringen af vores organer og indre balance.

Via vagus nerven afspejles vores følelser i vores krop og vores kropslige reaktioner, afspejler sig i vores følelser. 

Når vi er i aktivitet, gør en masse, har travlt og præsterer, aktiveres den sympatiske del af vores autonome nervesystem. Når vi slapper af, er i hvile og fordøjer, aktiveres den parasympatiske del af det autonome nervesystem.

Så længe balancen mellem sympatisk og parasympatisk aktivitet er i balance og i overensstemmelse med det vi gør, oplever vi, at vores krop og sind hænger sammen og giver mening.

Men nogle gange går det galt. Det autonome nervesystem mister i en kortere eller længere tid kapaciteten til at regulerer sig selv. Det har store konsekvenser, når vi oplever dette. 

Bremsen på det sympatiske nervesystem (den aktiverende del) er midlertidigt ude af funktion og det bliver svært eller umuligt at få den parasympatiske del (afslapningen) til at fungere. 

Kroppen opleves anspændt, stresset, angst, urolig, søvnløs og fordøjelsen bliver forstyrret. Det medfører symptomer som feks.:

 • Træthed (selv efter søvn)
 • Myoser
 • Hjertebanken
 • Koncentrationsbesvær
 • Glemmer ting
 • Let til gråd
 • Opfarende, vred
 • Trist eller deprimeret
 • Følelse af ængstlighed, angst, panik angst
 • Uro, nervøsitet
 • Stress

Når det autonome nervesystem kommer ud af balance, er det ofte en konsekvens af langvarig belastning, stress, kriser eller traumer. 

En vigtig del af behandlingen er selvfølgelig at for skabt en roligere og mere tryg hverdag. Men selv efter det er sket vil mange opleve, at kroppen stadig kører hurtigt og ikke kan falde til ro. Det kan opleves så ubehageligt, at nogle mennesker presser sig selv yderligere, for hele tiden at holde sig i gang. Derved undgår man at mærke, at man ikke kan slappe af. 

Hvis ikke balancen genoprettes sker der ofte et kollaps i nervesystem. Som en motor der brænder sammen. I daglig tale kalder vi det at gå ned med stress. Og nede er man/gået ned med stress… Når systemet kollapser, kan vi ingenting. Selv det at komme på toilettet opleves som en næsten uoverkommelig opgave.

Men der er heldigvis mere vi kan gøre! Vi kan nemlig arbejde med kroppen og hjælpe den tilbage i balance, ved at stimulere vagus nerven til at aktivere det parasympatiske nervesystem. 

Du kan finde nogle af disse øvelse på vores YouTube kanal afel psykoterapi HER . Vi kalder det selvregulering 🙂

Vores krop og sind hænger uløseligt sammen og derfor er opmærksomhed på din krops velvære og balance også en del af dit følelsesmæssige velvære. Når du trives psykisk får din krop det bedre og… når din krop trives får du det psykisk bedre. 

Små selvregulerings øvelser er nemme at gøre i hverdagen og du kan lave dem stort set alle steder, ganske diskret.

God fornøjelse og god fordøjelse

De roligste hilsner

Line RotenbergLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *