Få styr på din energi

Få styr på din energi

Rigtig mange mennesker oplever følelsen af at være drænet, flad eller udkørt i kortere og længere perioder af deres liv. Det er ikke tilstand vi bare skal leve med, den kan faktisk forebygges. Helt undgå det, kan vi nok ikke, men med opmærksomhed og handling kan vi begrænse mængden af dage, hvor vi føler os helt energiforladte og skabe flere dage, hvor vi oplever overskud.

Lander du også lidt for ofte i en udkørt tilstand, så er der her lidt inspiration til forandring.

Mærk efter

Det aller vigtigste redskab, er at du lærer at mærke efter i din krop. Forestil dig et batteri:

Når det er helt opladt føler du dig frisk og har overskud til det som du beslutter dig for at fylde din dag med. Du vil opleve at der er rigeligt også til lige at hjælpe og støtte andre. Når du rammer ned i bunden, bliver det hårdt arbejde at udføre almindelige opgaver og overskuddet til relationer er heller ikke særlig stort. Måske bliver du ligefrem irritabel eller trækker dig fra kontakten til andre.

Efterhånden som du bruger dig selv, intellektuelt, følelsesmæssigt, kreativt, kropsligt, relationelt osv vil dit indre batteri blive afladt. I den bedste af alle verdener er dit batteri på 20-35 % når du går i seng og 90-100% når du vågner. 

Det er individuelt hvordan vi mærker og bruger vores energi. Men alle kan lære at mærke deres egen indre tilstand. Jo flere gange, du tjekker ind på dig selv, des nemmere bliver det.

Start med at mærke forskellen på morgen, middag og aften. I starten kan det virke lidt ukonkret, men efterhånden får du en mere klar fornemmelse af hvor du ligger i energi.

Nogle mennesker mærker det meget fysisk, nogle mærke det mere mentalt eller følelsesmæssigt. Tjek gerne ind på alle tre kanaler hver gang også dem, som i starten ikke giver dig så meget information.

Bemærk

Begynd nu at lægge mærke til dit “energiniveau” før og after en aktivitet. Det kan være sport, et møde på arbejdet, efter et afsnit af en serie du følger, besøg hos familie/venner, lave mad, gå en tur…

Hvad sker der egentlig med dit energiniveau når du gør det du gør? 

Du vil opdage at nogle aktiviteter dræner og andre giver energi. Selvom sport medfører fysisk træthed for de fleste, oplever mange at det faktisk giver energi! Omvendt kan aktiviteter hvor man ikke anstrenge sig fysisk sagtens dræner. 

Du kan altså godt være fysisk træt, uden at være energidrænet. Og du kan være udmattet, uden kroppen er rigtig træt.

Lav en log, hvor du skriver ned hvad der dræner og hvad der giver energi. Du kan feks gøre det i en uge. Der vil sikkert være en hel del som du ved i forvejen. Men der vil nok være et par overraskelser i mellem. De fleste af os gør ting, som vi tror er gode for os, men når vi kigger nærmere efter er det noget som dræner os. 

Læg mærke til hvilken type aktiviteter du har flest af; Dem der giver eller dem der dræner?

Skab balance

Nu har du et overblik. Du ved hvad der dræner dig og hvad der giver dig energi til dit liv.

Dette overblik kan du bruge, til at skabe balance. Hvis du oplever at du er udmattet og flad for meget af din tid, skal der skrues op for det som giver energi og/eller ned for det som dræner.

Det handler altså ikke om at skabe et liv uden aktiviteter der dræner. Drænende aktiviteter kan være berigende på andre punkter. Det handler om at skabe balance mellem det du vælger til og fra i dit liv. 

Hvis du feks skal til en social aktivitet som du ved dræner dig, men også er sjov, kan du vælge at gøre noget før eller efter som, giver dig energi, det kan være sport, meditation, bage boller eller hvad der virker for dig. På den måde arbejder du hen imod et liv balance, med færre dage hvor du føler dig energimæssigt flad.

God arbejdslyst

De varmeste hilsner

Line RotenbergLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *