Er din partner tankelæser?

Er din partner tankelæser?

Nej vel…?!

Vi ved det godt, altså at vores partner (eller ven for den sags skyld) ikke er tankelæser. Alligevel har de fleste ofte forventniger til deres partner, som de ikke sætter ord på, fordi:

Det burde hun/han da vide…

Denne (u)bevidste tankegang giver mange små skuffelser. Har du ofte har forventninger til din partner, som du ikke siger højt? Det kan være konkrete handlinger du ønsker han/hun skal udføre eller behov som du har brug for at få dækket. Mange små skuffelser, giver os følelsen af at være blevet svigtet og det danner grobund for dårlig kommunikation og konflikter.

Jeg ved godt at problemet sjældent er der i starten af forholdet. Hvor alt er nyt og spændende og hvor begge parter er mere optaget af at mærke den anden end sig selv. Men når hverdagen melder sig, vender de fleste heldigvis tilbage til at have opmærksomhed på sig selv. Og det er her vi skal huske, at sætte ord på det vi har brug for og det vi bare gerne vil have, fordi det gør os glade.

I et parforhold og for den sags skyld også i mange venskaber, har vi hver især ansvaret, for os selv. Dine behov er i sidste ende dit ansvar. Og har du brug for noget fra din partner, er du nødt til at sætte ord på det. Hvad enten det er at få støvsuget huset eller blive holdt om og krammet. 

Det er ikke nok at komme med hentydninger a la “Nullermændene løber snart hurtigere end hunden”, eller “Det er ikke meget tid vi har haft sammen på det sidste”. Disse udsagn kan jo tolkes på flere måder. Når din partner ikke hører dit behov i den type udsagn, risikerer du at føle dig skuffet og frustreret og for mange par er der ikke langt til konflikt herfra. 

Klar besked

Vi har brug for at blive set og hørt af vores partner, men til alle os, som ikke deler livet med en tankelæser, er der kun en vej at gå: Den direkte tales vej…

“Jeg har brug for at vi får støvsuget, er du sød og hjælpe?” eller “Jeg trænger til et kram”. 

 -Og ja, der er en risiko, ved at bede om noget. Vi kan nemlig få et nej! 

Måske er det frygten for afvisningen som afholder dig fra direkte tale? 

Måske har I glemt at lytte til hinanden og være imødekommende?

Måske tror du at det har en værdi, at din partner kan gætte dine behov?

Hvis du vælger, at ændre din måde at kommunikere på, er det altid en god ide, at tale med din partner om det først. Ellers risikerer du at blive mødt med mistro og usikkerhed. Tal om, hvordan I gerne vil have kommunikationen mellem jer og støt hinanden i at holde sporet. Husk og vær kærlige og overbærende med hinanden, når I glider tilbage i den gamle gænge.

Selvom det synes svært og der er mange misforståelser mellem jer, er det muligt, at tale sammen på en ny og mere ukompliceret måde. I parterapi kan I få hjælp til, at forstå den måde i kommunikerer på og støtte til at finde mere konstruktive og klare måder, at udtrykke jer på.

Den bedste hilsner

Line Rotenberg



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *